10 april 2011: Concert ‘Memento Vivi’: Purcell naast Liszt!

Tijdens het concert Memento vivi heeft het Zaltbommels Kamerkoor op zondag 10 april 2011 in de Sint Maartenskerk te Zaltbommel de Lamentatios van Dowland, de beroemde Funeral Anthems van Purcell en de ontroerende ‘Die Seligpreisungen’ van Liszt uitgevoerd.

Het gedenkwaardige programma bestond uit een ‘oude muziek’ deel en een ‘romantisch’ deel, gescheiden door de prachtige ‘Aequales’ voor trombone ensemble van Bruckner. Het concert werd afgesloten met Mendelssohn’s cantate ‘Verleih uns Frieden’.
Aan dit concert werd medewerking verleend door: blazers ensemble bestaande uit de gerenommeerde instrumentalisten Marleen Leicher cornetto (Capilla Flamenca) en de trombonisten Joost Swinkels (o.m. Nederlandse Bach Vereniging), Bram Peeters (o.m. Holland Symfonia) en Willem Gerritsen (o.m. Huelgas Ensemble), Niels van Lopik op trom, bariton Noël Casteleyn en organist titulair van de St Maartenskerk, Hugo Bakker. Het geheel stond onder leiding van dirigent Jan Opschoor.

concert_2011

Tijdens dit concert werd het volgende programma uitgevoerd:

Preludium in C dur, BWV 545 J.S. Bach (1685 - 1750) orgel
Choralmotette Unser Leben J. M. Bach (1648 - 1694) koor
Lamentatio Henrici Noel, Seven AnthemsJohn Dowland (1562 - 1626)koor en blazers
    O, Lord, turn not away
    O help us, Lord
    Remember though
    Through each perplexing path
    Unless it comes from thee
    Happy who in thy house reside
    As pants the heart

Funeral Music of Queen MaryFuneral Music of Queen Marykoor en tutti
    March
    Anthem Man that is born of a women
    Canzona
    Anthem In the midst of life
    Canzona
    Anthem Thou knowest, Lord
    March

Fuga in C dur, BWV 545J.S. Bach (1685 - 1750)orgel
Aequale IAnton Bruckner (1824 - 1896)blazers
Die SeligpreisungenFranz Liszt (1811 - 1886)koor en bariton
Aequale IIAnton Bruckner (1824 - 1896)blazers
Antiphon Requiem AeternamGiacomo Puccini (1858 - 1924)orgel
Choralkantate Verleih uns Frieden Felix Mendelssohn (1809 - 1847)koor en tutti

De foto's van het optreden zijn gemaakt door Hella Nijstadt en hier beschikbaar.