Jubileumconcert zondag 7 oktober 2012

Vocale meesterwerken van Franz Liszt in Sint Maartenskerk
Zaltbommels Kamerkoor viert 50-jarig jubileum

Het Zaltbommels Kamerkoor vierde haar 50 jarig jubileum zondag 7 oktober met een groots concert, gewijd aan grote vocale werken van Franz Liszt (1811-1886).

Op het programma stonden onder meer de integrale uitvoering van de MISSA CHORALIS voor koor, solistenkwartet en orgel en DIE SELIGPREISUNGEN uit het Oratorium Christus voor Bariton solo (NoŽl Casteleyn) met koor.

De naam van Franz Liszt is inmiddels onverbrekelijk verbonden met de stad Zaltbommel en het Zaltbommels Kamerkoor speelde daarop in om, gestart in het Lisztjaar 2011 (200ste geboortejaar), haar repertoire uit te breiden met werken van Liszt.

Uitvoeringen van Die Seligpreisungen en het Stabat Mater Speciosa (delen uit Oratorium Christus) vonden reeds plaats in april 2011 in de Zaltbommelse St. Maartenskerk en in oktober 2011 in de RK Odulphuskerk in Best, tijdens het Lisztfestival.

Aan het jubileumconcert werkten vier vocale solisten mee, te weten Lucia van Vugt (sopraan), Simone Gerich (alt), Maarten van den Hoven (tenor) en NoŽl Casteleyn (bariton). Marta Lopez Vega bespeelt de viool en organist Klaas Hoek het hoofdorgel en drukwindharmonium.

De foto's van het optreden zijn gemaakt door Hella Nijstadt en hier beschikbaar. In het Brabants Dagblad verscheen een lovende recensie.

Beschikbare (fragmenten van) nummers zijn:

Agnus Dei  Benedictus  Credo  Die Seligpreisungen  Gloria  Kyrië  Sanctus  Sweet Day

Klaas Hoek heeft in het blad van de Nederlandse Harmonium Vereniging een buitengewoon interessant musicologisch essay gepubliceerd naar aanleiding van dit concert.

Het concert werd mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Bommelerwaard.