frame voor achtergrond frame voor achtergrond frame voor achtergrond frame voor achtergrond frame voor achtergrond frame voor achtergrond

Home

Concerten

Repertoire

Geschiedenis

Foto's

Contact


Geschiedenis van het Zaltbommels Kamerkoor

Bommelerwaards Kamerkoor

Het Bommelerwaards Kamerkoor werd in 1962 opgericht op initiatief van de muziekdocenten Wouter D.Blankers en Teuny van Glabbeek. Dirigent was Wouter D. Blankers. De elf geselecteerde zangers kwamen voornamelijk uit de Bommelerwaard. Er werd daarom vooral opgetreden in Zaltbommel en omstreken. Het oude gebouw aan de Omhoeken in Zaltbommel (van het Zaltbommels Mannenkoor) deed dienst als repetitielokaal. Dit pand moest in 1992 wijken voor een uitbreiding van de achterliggende parkeerplaats. Vanaf maart 1992 wordt gerepeteerd in de koorkerk van de Sint Maartenskerk in Zaltbommel.

Toonkunstkoor Gelders Rivierengebied

De naam van het koor werd veranderd, omdat er leden bijkwamen van buiten de Bommelerwaard en omdat het koor zich aansloot bij "Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst" (MBT). Het koor kreeg daarom in 1972 de naam Toonkunstkoor Gelders Rivierengebied, afdeling Zaltbommel. In de praktijk werd dit al gauw afgekort tot "Toonkunstkoor".

Zaltbommels Kamerkoor

In 2005 is het lidmaatschap van MBT opgezegd en zijn we verder gegaan onder de naam Zaltbommels Kamerkoor.

Dirigenten

De volgende dirigenten hebben het koor begeleid:

Wouter D. Blankers1962 t/m/ 1982
Fons van der Mullen1983 t/m 1985
Johan Rooze1986 t/m 1989
Siebren Zwaan1989 t/m 1998
Theo van Haren1999 t/m 2009
Jan Opschoorvanaf 2010

Concerten en scholing

Gaandeweg werd in een grotere straal rondom Zaltbommel geconcerteerd. In 1968 in Prüm, Duitsland, en in 1993 in Walsrode, de Duitse zusterstad van Zaltbommel. De laatste jaren treedt het Zaltbommels Kamerkoor ook regelmatig op in Utrecht en in de Betuwe.
De zangsolisten waren soms koorleden, maar meestal geschoolde zangers van buitenaf. De begeleiding en als afwisseling bedoelde instrumentale gedeeltes tijdens een concert werden aangepast aan de muziekkeuze van zo’n uitvoering. Denk aan een orgel, clavecimbel, luit, theorbe, piano, blazers en strijkers.
Vanaf het eerste begin was de insteek om op een hoog niveau te musiceren. Daarom werd en wordt er veel energie gestoken in stemvorming en ademhalingstechnieken, door zowel door de dirigent als speciaal daarvoor aangetrokken zangpedagogen

Repertoire

Het koor zingt graag à capella in een klassiek repertoire, vanaf de renaissance tot hedendaagse muziek. Doordat het koor niet kerkelijk gebonden is, staat er zowel geestelijke als wereldlijke muziek op het programma. Voor meer informatie, zie repertoire.

Matthäus-passion

Eén van de muzikale hoogtepunten was de uitvoering van de Matthäus-passion van Heinrich Schütz. Dit was op 25 maart 1970. Voor het eerst droegen de dames uniforme lange zwarte jurken en de heren een zwart pak. Later verdween de uniforme outfit om plaats te maken voor eigen combinaties in de kleuren zwart-wit, bij sommige optredens afgewisseld met een rood accent.

Andere hoogtepunten: dertig jaar koor en verder

In 1992 werd er in het kader van het dertigjarig bestaan van het koor een opdracht gegeven aan componist Arie J. Keijzer. Hij schreef de muziek bij een aantal gedichten dat door koorleden was geselecteerd. Op 25 september 1993 was de première van ‘An den Wald’ (tekst: Christian Morgenstern), ‘Nachtstilte’ (tekst: P.C.Boutens), ‘Gebet’ (tekst: Christian Morgenstern) en ‘Psalm 116, Laudate Dominum’.
In september 1994 volgde de première van ‘Sanctus’, eveneens voor ons gecomponeerd door Arie J. Keijzer. Op dit zusterstad-concert trad ook het Vocaal Ensemble Walsrode op.
In september 1996 vond een bijzonder concert plaats in de Sint Maartenskerk te Zaltbommel: een combinatie van orgelmuziek (Arno van Wijk), koor en ballet (leerlingen van de Balletschool Paulette Willemse). Uitgevoerd werd het ‘Gloria’ van Vivaldi. Deze combinatie viel zeer in de smaak en werd in 1997 in Zaltbommel en Dordrecht opnieuw ingezet.

Meer hoogtepunten: vijfendertig jaar koor en verder

Het vijfendertigjarig bestaan werd op 1 november 1997 gevierd met een concert van hedendaagse muziek in "Het Hof van Gelre" te Zaltbommel. Voorafgaand daaraan werden Fri Woudstra en Rita Vos gehuldigd met een zilveren speld in de vorm van een stemvork voor hun lidmaatschap van respectievelijk zesentwintig en vierendertig jaar. In de concertruimte was een tentoonstelling ingericht over vijfendertig jaar koor.
In april 1998 was de première van ‘10 Biblische Lieder’, eveneens op ons verzoek speciaal gecomponeerd door Arie J. Keijzer. Hiervoor werden de psalmteksten gebruikt die Antonin Dvorak ook gebruikte voor zijn ‘Biblische Lieder’.
Het laatste concert onder leiding van Siebren Zwaan werd gegeven begin 1999. Een paar dagen later startte de nieuwe dirigent Theo van Haren. Het ledental groeide, waardoor er 8-, en zelfs 12-stemmige muziek kon worden ingestudeerd.

Nog meer hoogtepunten: veertig jaar koor en verder

Op 1 december 2002 vierden we ons veertigjarig bestaan als koor met een jubileumconcert, met medewerking van een keur aan solisten, in de Sint Martinuskerk te Zaltbommel. Als afsluiting van het veertigjarig jubileum zijn er later officiële foto’s gemaakt en werden er tijdens een door het koor aangeboden lunch drie jubilarissen gehuldigd: Door Groen en Binnert Heldring (beiden 20 jaar lid) en Jan Bouman (25 jaar lid).
In 2005 trad het koor, met medewerking van de gambist Jeffrey Grabelle (U.S.), in Middeleeuwse kledij op tijdens de Vestingstedendagen in Zaltbommel. Het achtstemmig La Battaglia van Banchieri werd uitgevoerd.

Nieuwe hoogtepunten: vijfenveertig jaar koor

Het jubileumconcert (vijfenveertigjarig bestaan) in 2006 is gevuld met barokmuziek van Orlando di Lasso, H.Schütz en J.S. Bach. Hieraan verlenen zowel zang- als instrumentale solisten hun medewerking.
We besloten het jaar 2007 met kerstmuziek tijdens "Buren bij kaarslicht" en een jubileum-kerstconcert met werken van Praetorius, Sweelinck, Byrd en Buxtehude. De begeleiding bestond uit orgel, barokviolen en viola da gamba. Joke Anjewierden, onze sopraansoliste op dit concert, startte in 2008 met een cursus stemvorming voor de koorleden.

Eind december 2009 werd het laatste concert onder leiding van Theo van Haren gegeven. In januari 2010 nam Jan Opschoor de directie van het koor over.