Zaltbommels Kamerkoor Concerten

Onze concerten

Volg het Zaltbommels Kamerkoor op Facebook voor de laatste berichten over het wel en wee van het koor en onze plannen.

Het overzicht hieronder geeft een indruk van de afgelopen concerten, maar laat ook zien welke concerten in voorbereiding zijn.

Bach, een muzikale familie, vrijdag 9 juni

Vrijdag, 9 juni 2023, 20.15- 22.00, Gasthuiskapel te Zaltbommel

Het Zaltbommels Kamerkoor presenteert een bijzonder concert rondom 4 generaties componisten die de Bach-familie voortbracht. Johann Sebastian Bach is van hen veruit de bekendste; hij leefde in een tijd waarin de barokmuziek hoogtijdagen beleefde. Johann Bach (geb.1604), de oud-oom van J.S. Bach, en Johann Christoph Bach (geb. 1685), de achterneef van J.S. Bach (geb.1642) componeerden beiden mooie toegankelijke muziek. Een van de zonen van J.S. Bach, Carl Philipp Emanuel Bach (geb. 1714), was een tijdgenoot van Mozart. Van hem worden prachtige koordelen uitgevoerd uit zijn werk ‚ÄúAuferstehung und Himmelfahrt Jesu.‚ÄĚ

Tijdens het concert klinken composities over rouw, opstanding en hemelvaart. Veel muziek heeft een hoopvol en bevrijdend karakter, na de periode van lijden en medelijden in de ‚ÄúPassietijd.‚ÄĚ

Het Zaltbommels Kamerkoor staat onder leiding van Irene Maessen.

In dit concert, dat twee eeuwen afwisselende muziek beslaat, wordt het koor begeleid door de Zwitsers-Nederlandse klaveciniste Ursula D√ľtschler.

Koop hier uw ticket. 

Besloten kerstconcert 24 december

Zaterdag, 24 december 2022, 14.30, het Zonnelied te Ammerzoden

Het is bijzonder voor het Zaltbommels Kamerkoor om hier op te treden omdat een oud-lid hier verblijft. Het concert wordt gezongen voor de bewoners van het Zonnelied, hun familie en de verzorging.

Besloten kerstconcert 19 december

Maandag, 19 december 2022, 19.30, Nije Hof te Zaltbommel

Het concert is voor de woongemeenschap van Nije hof. Behalve het Zaltbommels Kamerkoor treden een saxofonist en een Dixieland- afvaardiging van de Harmonie de Karel op.

Vredesconcert 6 november

Zaterdag, 6 november 2022, 15.30, Martinuskerk Zaltbommel

Op zon¬≠dag¬≠mid¬≠dag 6 no¬≠vem¬≠ber or¬≠ga¬≠ni¬≠seert de Raad van kerken samen met Harmonie De Karel een bij¬≠zon¬≠der concert dat in het teken staat van Vrede in de Wereld. Meer dan ooit is er behoefte aan vrede. Met elkaar willen we daarbij stil staan tij¬≠dens dit vredes¬≠con¬≠cert in de R.K. Martinus¬≠kerk te Zalt¬≠bom¬≠mel. De toegang is gratis. Uw gift is voor hulp aan de vluchtelingen van Oekra√Įne.

Behalve Harmonie De Karel o.l.v. Alphons van Stenis zal ook het oplei¬≠dingsorkest van De Karel present zijn en spelen zij een medley van Sint-Maartens¬≠lied¬≠jes. Op 11 no¬≠vem¬≠ber, de dag van Sint-Maarten, 1918 werd de Vrede van de Eerste Wereld¬≠oor¬≠log getekend. In veel lan¬≠den van Europa (Frank¬≠rijk, Belgi√ę, Groot-Brit¬≠tan¬≠ni√ę) wordt dit jaar¬≠lijks op 11 no¬≠vem¬≠ber groots her¬≠dacht. Het Zalt¬≠bom¬≠mels Kamer¬≠koor o.l.v. Irene Maessen neemt ook deel aan het concert en het koor zingt o.a. Finlandia en het Oekra√Įens volks¬≠lied. Voor dit concert zullen Oekra√Įense vluch¬≠te¬≠lingen wor¬≠den uit¬≠ge¬≠no¬≠digd en zullen pastor Bertus Bus en dominee Marten Tel een korte over¬≠we¬≠ging hou¬≠den.

Najaarsconcert 21 oktober

Vrijdag, 21 oktober 2022, 20.15, Martinuskerk Zaltbommel

Het koor voert een palet aan muziekstijlen uit, van kameropera’s en kerkelijke muziek tot close harmony. Zo divers kan een kamerkoor klinken! Begeleid door het veelzijdige ensemble Sprank, bestaande uit een trompettist, accordeonist en contrabassist, wordt het een sprankelend en spannend concert.

Op het programma staan composities van Henry Purcell (delen uit Dido and Aeneas), Wolfgang Amadeus Mozart (delen uit die Zauberflöte), Georg Friedrich Händel (uit Rinaldo), Giaochino Rossini (uit Petite Messe solenelle), en de lichtere muziek van Arthur Sullivan en Joseph Kosma (Les feuilles mortes).

Herdenkingsconcert Hugo Bakker

Vrijdag, 10 juni 2022, 20.00, Grote of Sint-Maartenskerk Zaltbommel

Op 31 mei is het precies een jaar geleden dat organist Hugo Bakker onverwacht op 35-jarige leeftijd overleed. In verband met Corona kon er destijds maar een beperkt aantal mensen afscheid nemen van Hugo. Daarom is er op vrijdag 10 juni een Herdenkingsconcert in de Sint-Maartenskerk. Zangeres Irene Maessen en collega-organisten Reinier Korver en Leendert Verduijn hebben een mooi programma samengesteld waar Hugo ook content mee zou zijn. Franse composities van C√©sar Franck, Gabri√ęl Faur√© en Francis Poulenc zullen klinken naast werken van Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn en Wolfgang Amadeus Mozart. Van Mozart bewerkte Hugo het Adagio uit het pianoconcert KV 488, dat zal ten gehore worden gebracht naast een koraal en fuga van de Britse componist Samuel Wesley. Van collega en vriend van Hugo, Bert van Stam, wordt de ‚ÄėPassacaglia‚Äô gespeeld. Het Zaltbommels Kamerkoor, waarmee Hugo vaak samen werkte, zal een aantal liederen zingen o.l.v. Irene Maessen, waaronder het hoopvolle ‚ÄėJesus bleibet meine Freude‚Äô van J.S.Bach. Irene zingt twee Franse liederen, die ze uitvoerde met Hugo. Een leerling van Hugo, die nu van Reinier Korver les heeft, zal het orgel ook bespelen. Hugo gaf immers vele jaren les op de muziekschool in Zaltbommel.¬†Ton van Balken zal kort spreken namens de muziekschool Zaltbommel. Daarnaast geven de uitvoerende musici een toelichting op het programma.
De toegang van het concert is vrij. Zo kan iedereen nog eens stilstaan bij het verlies van een aimabel en erudiet musicus.

Bevrijdingsconcert 5 mei

Donderdag, 5 mei 2022, 15.00, Muziektent Zaltbommel

Al bij de 75-jarige herdenking in 2020 zou het Zaltbommels Kamerkoor de 5 mei-festiviteiten met koorzang kleur geven. In 2022 gaat het dan echt gebeuren. Het is lente, de zon schijnt en het Zaltbommels Kamerkoor bereidt zich vol vreugde voor op het Bevrijdingsconcert van. Van harte welkom! De toegang is vrij.

Bevrijdingsconcert, concert rondom het Nederlandse landschap en kerstconcert in 2021 niet doorgegaan

De concerten zijn helaas afgelast in verband met corona. Het bevrijdingsconcert is verplaatst naar 5 mei 2022. Het kerstconcert wordt tweemaal besloten gezongen in eind 2022.

Open repetitie ter voorbereiding op het concert Ode aan het Nederlandse landschap

Zondag, 18 juli 2021, Muziektent te Zaltbommel

Opening tentoonstelling 25 jaar Martinus Nijhoffbrug

Vrijdag, 18 juni 2021, Sint-Maartenskerk Zaltbommel

Oud-minister Annemarie Jorritsma opent op 18 juni de¬†tentoonstelling¬†met foto’s van de¬†Martinus Nijhoffbrug¬†in de Sint-Maartenskerk. Zij opende als Minister van Verkeer en Waterstaat de brug 25 jaar geleden op 18 januari.

Speciale opening en zondagochtend Emmy Verhey Festival

Donderdag, 10 september en zondagochtend 13 september 2020, Gasthuiskapel Zaltbommel

Voor het jubileumjaar van het Emmy Verhey Festival is een extra feestelijk programma samengesteld, met als verbindend thema Schrijvers en Muziek. Al verschillende schrijvers hebben hun medewerking toegezegd, onder wie P.F. Thom√©se. Hij heeft samen met sopraan Irene Maessen en het Zaltbommels Kamerkoor een prachtig programma gecre√ęerd voor de openingsavond van het festival en later voor het algemene publiek op zondagochtend.

Herdenken in vrijheid

Maandag, 27 januari 2020, 20.00 uur, Gasthuiskapel Zaltbommel

Een kort, aansprekend programma bestaande uit stukken die het Zaltbommels Kamerkoor eerder tijdens concerten uitvoerde en nieuwe stukken. Dit  concert staat in het teken van de Holocaust Herdenkingsdag.

Kerstconcert 2019

Woensdag 18 december 2019 om 20.00 uur, Sint-Maartenskerk, Kerkplein 1 te Zaltbommel

Geniet van de tweede editie van het indrukwekkende Kerstconcert met niemand minder dan Hugo Bakker, Zaltbommels Kamerkoor en KZM-Belcanto. Een hartverwarmende muzikale avond met ‚Äėeigen‚Äô toptalent. Burgemeester Pieter van Maaren opent het hartverwarmende concert ‚ÄėStille Nacht‚Äô.

Dromen in vrijheid

Juni en september 2019 Slot Loevestein, Kasteel Ammersoyen en Sint-Maartenskerk

Harpiste                   Lisette de Nooijer
Dans                          Balletschool Paulette Willemse
Dichter                     Thom Ummels

Repertoire uit de romantiek met nadruk op natuur en eigentijdse vrijheidssongs van onder andere Mendelssohn, Schubert, Sibelius en Gabriella‚Äôs Song uit de film ‚ÄėAs it is in Heaven‚Äô. Samen met dynamisch ballet, de voordracht van toepasselijke po√ęzie en begeleiding door een harpiste naar een idee van Jan Opschoor.

JUBILEUMCONCERT MEMENTO JUBILATIO
Zondag 4 november 2018 15.30 uur Sint-Maartenskerk, Kerkplein Zaltbommel

Sopraan solist                  Heleen Bongenaar
Strijkensemble
o.l.v. concertmeester    Marta Lopez Vega
Drukwindharmonium   Klaas Hoek

Jubileumconcert ter ere van het 55-jarig bestaan van het Zaltbommels Kamerkoor. Een verrassend Mendelssohnprogramma met bekende en minder bekende werken als hymnen, motetten, liederen, oratoria en cantates.

MENDELSSOHN DUBBEL
Dinsdag 11 september 2018 20.15 uur Kerk Sint Jan-de-Doper, Sint Jansplein 2 Waalwijk

Organist         Iskander Zalialdinov

Onder de titel Mendelssohn Dubbel presenteert het Zaltbommels Kamerkoor een co-productie met de Russische organist Iskander Zalialdinov. Zij brengen orgelwerken en liederen van Mendelssohn ten gehore.

CIRCA ADVENT
Zondag 26 november 2017 St. Martinuskerk Zaltbommel

Een programma door elementen van ‚Äúde laatste zondag van het kerkelijke jaar‚ÄĚ met een opgaande lijn naar Kerst en zelfs Drie Koningen. Alle componisten, cirkelden in de periode van de Romantiek rondom‚Ķ Parijs. In die tijd het ‚Äėpodium’ van wederzijdse ontmoetingen en muzikale stimulansen.

Unieke uitvoering
De uitvoering van het korte Oratorium ‘Die Geburt Christi’ van Mendelssohn was een unieke gebeurtenis, daar dit werk zelden wordt uitgevoerd.¬†In een bijzondere muzikaal en musicologisch verantwoorde¬†setting met drukwind harmonium begeleiding.

Medewerkenden
Harmoniumspecialist Klaas Hoek, pianiste Olga van der Pennen en de bariton No√ęl Casteleyn.

MEMENTO PACEM II
Zondag 13 november 2016 Gasthuiskapel Zaltbommel

Sopraan                    Irene Maessen
Cello                          Thomas van Geelen
Orgel en piano        Hugo Bakker

Een ingetogen muzikaal-po√ętisch programma met vooral werken van Felix Mendelssohn – Bartholdy, omlijst door¬†enkele composities van leden uit de Bachfamilie en Scandinavische componisten.

In Mendelssohn‚Äôs koraal cantate ‚ÄėVerleih uns Frieden‚Äô¬† vertolkte de getalenteerde jonge cellist Thomas van Geelen de prachtige rol voor cello. ‚ÄėLa√ü, o Herr‚Äô was vooral een samenspel van koor en sopraan Irene Maessen. Hugo Bakker begeleide op orgel- en piano en speelde ook solistisch werken.

OPEN MONUMENTENDAG KASTEEL AMMERSOYEN
Zaterdag 10 september 2016 Kasteel Ammersoyen te Ammerzoden

Een kort, aansprekend programma bestaande uit stukken die het Zaltbommels Kamerkoor eerder tijdens concerten uitvoerde en werken uit het programma van november 2016, maar nu in een wel zeer bijzondere setting.

SPRINGTIME
Zondag 24 april 2016 Gasthuiskapel Zaltbommel

Accordeon    Vincent van Amsterdam

In een afwisselend lenteconcert bracht het Zaltbommels Kamerkoor een programma over de natuur en het leven. Een dwarsdoorsnee van de Engelse koorliteratuur vanaf de 13e eeuw via de Renaissance, Barok, Klassieke periode en Romantiek tot de 20e eeuw: madrigalen, operakoren, songs, traditionals, van Dowland tot Britten en diverse componisten daartussen, zoals Purcell, Händel, Elgar en Holst. Vincent van Amsterdam, behorend tot de top van spelers op het klassiek accordeon, verleende zijn medewerking en begeleidde het Zaltbommels Kamerkoor in diverse werken. Ook speelde hij solo, onder andere delen uit Warlock’s Capriol Suite.

MEMENTO PASTORALE
Zondag 8 november 2015 Gasthuiskapel Zaltbommel

Sopraan        Odilia Carmen Chirica
Piano              Olga van der Pennen

Het Zaltbommels Kamerkoor zong een romantisch programma met composities van Engelse componisten: muziek en po√ęzie met een landelijk, pastoraal karakter.

Memento Pastorale startte met een overbekend werk van Hubert Parry, waarin Engeland bezongen wordt als land van ultieme schoonheid. Muziek bekend van de ‚ÄėLast Night of the Proms‚Äô.
Vervolgens klonken meesterwerkjes van beroemdheden als Elgar, Holst en Vaughan Williams. Po√ęzie op muziek gezet, ‚Äėnature and love madrigaaltjes‚Äô zoals ‚ÄėFalse Love‚Äô, ‚ÄėSweet Day‚Äô en het eigentijdse ‚ÄúOf a Rose, a lovely Rose‚ÄĚ uit het Magnificat van John Rutter.
De climax was de Song ‚ÄėWe shall stand together‚Äô, tekst op een variatie uit de beroemde Enigma Variations van Edward Elgar.

DROMEN IN VRIJHEID
Zaterdag 29 & 30 juni en 7 september 2019

Unieke po√ętische en dansante koorproductie op de historische locaties Slot Loevestein, in de Sint-Maartenskerk te midden van de indrukwekkende festivalexpositie ‘Between’ en in Kasteel Ammersoyen.

Harpiste Lisette de Nooijer
Ballet Balletschool Paulette Willemse
Dichter Thom Ummels

Repertoire uit de romantiek met nadruk op natuur en eigentijdse vrijheidssongs van onder andere Mendelssohn, Schubert, Sibelius en Gabriella’s Song uit de film ‘As it is in Heaven’. Samen met dynamisch ballet, de voordracht van toepasselijke po√ęzie en begeleiding door een harpiste naar een idee van Jan Opschoor.