Zaltbommels Kamerkoor Concerten

Onze concerten

Volg het Zaltbommels Kamerkoor op Facebook voor de laatste berichten over het wel en wee van het koor, en onze plannen.

Het overzicht hieronder geeft een indruk van de afgelopen concerten, maar laat ook zien welke concerten in voorbereiding zijn.

ORFEO (COMPONIST GLUCK) IN SAMENWERKING MET BALLETSCHOOL PAULETTE WILLEMSE, 1 NOVEMBER 

Vrijdag, 1 november 2024, 20.15-22.00, Martinuskerk Zaltbommel

Noteer alvast! Meer informatie volgt in de komende weken.

   

ZONDAGMIDDAGMUZIEK IN DE SINT MAARTEN IN SAMENWERKING MET PGZ, 9 JUNI

Zondag 9 juni 2024, 16.30-18.00, Sint-Maartenskerk Zaltbommel

Thema’s zijn afscheid, vrede, lente.

DIE SONNE, DIE MANE, DIE STERREN, 26 MEI 

Zondag, 26 mei 2024, 15.00- 16.15, Gasthuiskapel Zaltbommel

Het nieuwe, kleurrijke a-capellaprogramma Die sonne, die mane, die sterren van het Zaltbommels Kamerkoor o.l.v. dirigente Irene Maessen neemt u mee op een muzikale reis door een zeer gevarieerd landschap. Hieruit blijkt maar weer hoe veelzijdig het Zaltbommels Kamerkoor is.
Op deze reis klinken liederen uit de renaissance van onder andere Orlando Di Lasso en Arbeau, maar ook uit de Franse romantiek en 20ste eeuw van onder meer Maurice Durufl√© en Camille Saint-Sa√ęns. Dit zijn de parels van de a-capellakoorzang.
Het koor begint met muziek van Nederlandse bodem uit de vroege renaissance en barok. Daar treffen we onder andere Jan Pietersz. Sweelinck. Dirigent Paul van Nevel maakte voor het Nederlands Kamerkoor een arrangement van Sweelincks orgelvariaties ‚ÄėMein junges Leben hat ein End.‚Äô Deze partituur mogen we speciaal voor dit concert gebruiken. Daarnaast zingt het koor bewerkingen van volksliederen, waaronder het Wilhelmus (rond 1600), dat pas veel later ons volkslied is geworden.
Dan volgen er hedendaagse Nederlandse composities van Sylvia en Irene Maessen op teksten van de middeleeuwse Hadewijch en de veel modernere Martinus Nijhoff. Sylvia, een zus van Irene, daagt de zangers uit om klanken te zingen die nieuw zijn voor het Zaltbommels Kamerkoor.
Irene componeerde haar lied voor het koor tijdens corona op het gedicht ‚ÄėIk ging naar Bommel om de brug te zien‚Äô. In kleine koorbezetting werd deze compositie in premi√®re gebracht op het Emmy Verhey Festival.

REFLECTIE, BESPIEGELEND REQUIEMCONCERT 4 NOVEMBER 

Zaterdag, 4 november 2023, 20.15- 22.00, Sint-Martinuskerk Zaltbommel

De rode draad door dit concert zijn de teksten van het requiem, op muziek gezet door verschillende componisten. Een requiem is een katholieke mis, die wordt opgedragen voor een overledene.
U gaat een avond beleven met muziek van Mozart en Haydn, die via de Franse romantiek van Fauré en Duruflé uitmondt in de reflectieve muziek van de Estse componist Arvo Pärt. De minder bekende componisten Johann Heinrich Rolle, tijdgenoot van Mozart, de Nederlandse Albert de Klerk en Michael Haydn zorgen voor verrassende momenten.
Naast de requiemteksten wordt het Onze Vader uitgevoerd in de Franse taal (Gabriel Duruflé) en in het Latijn (Albert de Klerk).
Dit concert vindt plaats in de week van Allerzielen, waarin we onze overleden geliefden gedenken.

Bijzonder is dat tijdens het concert in de Sint-Martinuskerk beide orgels worden bespeeld door Leendert Verduijn, stadsorganist van Zaltbommel. Het kleine orgel bij het altaar wordt vóór de pauze bespeeld, en daarna zal het grote orgel boven de kerkentree in zijn volle breedte klinken.

BACH, EEN MUZIKALE FAMILIE 

Vrijdag 9 juni 2023, Gasthuiskapel Zaltbommel

Klaveciniste¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† Ursula D√ľtschler

Het Zaltbommels Kamerkoor presenteert een bijzonder concert rondom 4 generaties componisten die de Bachfamilie voortbracht. Johann Sebastian Bach is van hen veruit de bekendste; hij leefde in een tijd waarin de barokmuziek hoogtijdagen beleefde. Johann Bach (geb.1604), de oud-oom van J.S. Bach, en Johann Christoph Bach (geb. 1685), de achterneef van J.S. Bach (geb.1642) componeerden beiden mooie toegankelijke muziek. Een van de zonen van J.S. Bach, Carl Philipp Emanuel Bach (geb. 1714), was een tijdgenoot van Mozart. Van hem worden prachtige koordelen uitgevoerd uit zijn werk ‚ÄúAuferstehung und Himmelfahrt Jesu.‚ÄĚ
Tijdens het concert klinken composities over rouw, opstanding en hemelvaart. Veel muziek heeft een hoopvol en bevrijdend karakter, na de periode van lijden en medelijden in de ‚ÄúPassietijd.‚ÄĚ

BESLOTEN KERSTCONCERT 

Zaterdag 24 december 2022, Zonnelied Ammerzoden

Het is bijzonder voor het Zaltbommels Kamerkoor om hier op te treden omdat een oud-lid hier verblijft. Het concert wordt gezongen voor de bewoners van het Zonnelied, hun familie en de verzorging.

BESLOTEN KERSTCONCERT 

Maandag 19 december 2022, Nije Hof Zaltbommel

Het concert is voor de woongemeenschap van Nije hof. Behalve het Zaltbommels Kamerkoor treden een saxofonist en een Dixieland- afvaardiging van de Harmonie de Karel op.

VREDESCONCERT 

Zaterdag 6 november 2022, Sint-Martinuskerk Zaltbommel

Op zon¬≠dag¬≠mid¬≠dag 6 no¬≠vem¬≠ber or¬≠ga¬≠ni¬≠seert de Raad van kerken samen met Harmonie De Karel een bij¬≠zon¬≠der concert dat in het teken staat van Vrede in de Wereld. Meer dan ooit is er behoefte aan vrede. Met elkaar willen we daarbij stil staan tij¬≠dens dit vredes¬≠con¬≠cert in de R.K. Martinus¬≠kerk te Zalt¬≠bom¬≠mel. De toegang is gratis. Uw gift is voor hulp aan de vluchtelingen van Oekra√Įne.

Behalve Harmonie De Karel o.l.v. Alphons van Stenis zal ook het oplei¬≠dingsorkest van De Karel present zijn en spelen zij een medley van Sint-Maartens¬≠lied¬≠jes. Op 11 no¬≠vem¬≠ber, de dag van Sint-Maarten, 1918 werd de Vrede van de Eerste Wereld¬≠oor¬≠log getekend. In veel lan¬≠den van Europa (Frank¬≠rijk, Belgi√ę, Groot-Brit¬≠tan¬≠ni√ę) wordt dit jaar¬≠lijks op 11 no¬≠vem¬≠ber groots her¬≠dacht. Het Zalt¬≠bom¬≠mels Kamer¬≠koor o.l.v. Irene Maessen neemt ook deel aan het concert en het koor zingt o.a. Finlandia en het Oekra√Įens volks¬≠lied. Voor dit concert zullen Oekra√Įense vluch¬≠te¬≠lingen wor¬≠den uit¬≠ge¬≠no¬≠digd en zullen pastor Bertus Bus en dominee Marten Tel een korte over¬≠we¬≠ging hou¬≠den.

SPRANKELEND CONCERT 

Vrijdag 21 oktober 2022, Sint-Martinuskerk Zaltbommel

Begeleiding         Sprank

Het koor voert een palet aan muziekstijlen uit, van kameropera’s en kerkelijke muziek tot close harmony. Zo divers kan een kamerkoor klinken! Begeleid door het veelzijdige ensemble Sprank, bestaande uit een trompettist, accordeonist en contrabassist, wordt het een sprankelend en spannend concert.
Op het programma staan composities van Henry Purcell (delen uit Dido and Aeneas), Wolfgang Amadeus Mozart (delen uit die Zauberflöte), Georg Friedrich Händel (uit Rinaldo), Giaochino Rossini (uit Petite Messe solenelle), en de lichtere muziek van Arthur Sullivan en Joseph Kosma (Les feuilles mortes).

HERDENKINGSCONCERT HUGO BAKKER 

Vrijdag 10 juni 2022, Sint-Maartenskerk Zaltbommel

Op 31 mei is het precies een jaar geleden dat organist Hugo Bakker onverwacht op 35-jarige leeftijd overleed. In verband met Corona kon er destijds maar een beperkt aantal mensen afscheid nemen van Hugo. Daarom is er op vrijdag 10 juni een Herdenkingsconcert in de Sint-Maartenskerk. Zangeres Irene Maessen en collega-organisten Reinier Korver en Leendert Verduijn hebben een mooi programma samengesteld waar Hugo ook content mee zou zijn. Franse composities van C√©sar Franck, Gabri√ęl Faur√© en Francis Poulenc zullen klinken naast werken van Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn en Wolfgang Amadeus Mozart. Van Mozart bewerkte Hugo het Adagio uit het pianoconcert KV 488, dat zal ten gehore worden gebracht naast een koraal en fuga van de Britse componist Samuel Wesley. Van collega en vriend van Hugo, Bert van Stam, wordt de ‚ÄėPassacaglia‚Äô gespeeld. Het Zaltbommels Kamerkoor, waarmee Hugo vaak samen werkte, zal een aantal liederen zingen o.l.v. Irene Maessen, waaronder het hoopvolle ‚ÄėJesus bleibet meine Freude‚Äô van J.S.Bach. Irene zingt twee Franse liederen, die ze uitvoerde met Hugo. Een leerling van Hugo, die nu van Reinier Korver les heeft, zal het orgel ook bespelen. Hugo gaf immers vele jaren les op de muziekschool in Zaltbommel.¬†Ton van Balken zal kort spreken namens de muziekschool Zaltbommel. Daarnaast geven de uitvoerende musici een toelichting op het programma.
De toegang van het concert is vrij. Zo kan iedereen nog eens stilstaan bij het verlies van een aimabel en erudiet musicus.

BEVRIJDINGSCONCERT 5 MEI

Donderdag 5 mei 2022, Muziektent Zaltbommel

Al bij de 75-jarige herdenking in 2020 zou het Zaltbommels Kamerkoor de 5 mei-festiviteiten met koorzang kleur geven. In 2022 gaat het dan echt gebeuren. Het is lente, de zon schijnt en het Zaltbommels Kamerkoor bereidt zich vol vreugde voor op het Bevrijdingsconcert van.

BEVRIJDINGSCONCERT, CONCERT ODE AAN HET NEDERLANDSE LANDSCHAP EN KERSTCONCERT NIET DOORGEGAAN 

Deze drie concerten zijn helaas afgelast in verband met corona. Het bevrijdingsconcert is verplaatst naar 5 mei 2022.

OPEN REPETITIE TER VOORBEREIDING OP CONCERT ODE AAN HET NEDERLANDSE LANDSCHAP

Zondag 18 juli 2021, Muziektent Zaltbommel

OPENING TENTOONSTELLING 25 JAAR MARTINUS NIJHOFFBRUG

Vrijdag 18 juni 2021, Sint-Maartenskerk Zaltbommel

Oud-minister Annemarie Jorritsma opent op 18 juni de¬†tentoonstelling¬†met foto’s van de¬†Martinus Nijhoffbrug¬†in de Sint-Maartenskerk. Zij opende als Minister van Verkeer en Waterstaat de brug 25 jaar geleden op 18 januari.

EMMY VERHEY FESTIVAL 

Donderdag 10 september en zondag 13 september 2020, Gasthuiskapel Zaltbommel

Lezer            Frans Thomése
Sopraan       Irene Maessen

Voor het jubileumjaar van het Emmy Verhey Festival is een extra feestelijk programma samengesteld, met als verbindend thema Schrijvers en Muziek. Al verschillende schrijvers hebben hun medewerking toegezegd, onder wie P.F. Thom√©se. Hij heeft samen met sopraan Irene Maessen en het Zaltbommels Kamerkoor een prachtig programma gecre√ęerd voor de openingsavond van het festival en later voor het algemene publiek op zondagochtend.

HERDENKEN IN VRIJHEID

Maandag 27 januari 2020, Gasthuiskapel Zaltbommel

Een kort, aansprekend programma bestaande uit stukken die het Zaltbommels Kamerkoor eerder tijdens concerten uitvoerde en nieuwe stukken. Dit concert staat in het teken van de Holocaust Herdenkingsdag.

KERSTCONCERT 2019

Woensdag 18 december 2019, Sint-Maartenskerk Zaltbommel

Orgel            Hugo Bakker

Geniet van de tweede editie van het indrukwekkende Kerstconcert met niemand minder dan Hugo Bakker, Zaltbommels Kamerkoor en KZM-Belcanto. Een hartverwarmende muzikale avond met ‚Äėeigen‚Äô toptalent. Burgemeester Pieter van Maaren opent het hartverwarmende concert ‚ÄėStille Nacht‚Äô.

DROMEN IN VRIJHEID
Zaterdag 29 & 30 juni en 7 september 2019, Bommelerwaard

Harpiste        Lisette de Nooijer
Ballet              Balletschool Paulette Willemse
Dichter           Thom Ummels

Unieke po√ętische en dansante koorproductie op de historische locaties Slot Loevestein, in de Sint-Maartenskerk te midden van de indrukwekkende festivalexpositie ‘Between’ en in Kasteel Ammersoyen.
Repertoire uit de romantiek met nadruk op natuur en eigentijdse vrijheidssongs van onder andere Mendelssohn, Schubert, Sibelius en Gabriella’s Song uit de film ‘As it is in Heaven’. Samen met dynamisch ballet, de voordracht van toepasselijke po√ęzie en begeleiding door een harpiste naar een idee van Jan Opschoor.

JUBILEUMCONCERT MEMENTO JUBILATIO
Zondag 4 november 2018, Sint-Maartenskerk Zaltbommel

Sopraan                             Heleen Bongenaar
Strijkensemble
o.l.v. concertmeester    Marta Lopez Vega
Drukwindharmonium   Klaas Hoek

Jubileumconcert ter ere van het 55-jarig bestaan van het Zaltbommels Kamerkoor. Een verrassend Mendelssohnprogramma met bekende en minder bekende werken als hymnen, motetten, liederen, oratoria en cantates.

MENDELSSOHN DUBBEL
Dinsdag 11 september 2018 20.15 uur, Sint Jan-de-Doper Sint Jansplein 2 Waalwijk

Organist         Iskander Zalialdinov

Onder de titel Mendelssohn Dubbel presenteert het Zaltbommels Kamerkoor een co-productie met de Russische organist Iskander Zalialdinov. Zij brengen orgelwerken en liederen van Mendelssohn ten gehore.

CIRCA ADVENT
Zondag 26 november 2017, Sint-Martinuskerk Zaltbommel

Bariton¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† No√ęl Casteleyn
Drukwindharmonium         Klaas Hoek
Pianiste                                   Olga van der Pennen

Een programma door elementen van ‚Äúde laatste zondag van het kerkelijke jaar‚ÄĚ met een opgaande lijn naar Kerst en zelfs Drie Koningen. Alle componisten, cirkelden in de periode van de Romantiek rondom‚Ķ Parijs. In die tijd het ‚Äėpodium’ van wederzijdse ontmoetingen en muzikale stimulansen.
De uitvoering van het korte Oratorium ‘Die Geburt Christi’ van Mendelssohn was een unieke gebeurtenis, daar dit werk zelden wordt uitgevoerd. In een bijzondere muzikaal en musicologisch verantwoorde setting met drukwindharmoniumbegeleiding.

MEMENTO PACEM II
Zondag 13 november 2016, Gasthuiskapel Zaltbommel

Sopraan                    Irene Maessen
Cello                          Thomas van Geelen
Orgel en piano        Hugo Bakker

Een ingetogen muzikaal-po√ętisch programma met vooral werken van Felix Mendelssohn – Bartholdy, omlijst door¬†enkele composities van leden uit de Bachfamilie en Scandinavische componisten.
In Mendelssohn‚Äôs koraal cantate ‚ÄėVerleih uns Frieden‚Äô¬† vertolkte de getalenteerde jonge cellist Thomas van Geelen de prachtige rol voor cello. ‚ÄėLa√ü, o Herr‚Äô was vooral een samenspel van koor en sopraan Irene Maessen. Hugo Bakker begeleide op orgel- en piano en speelde ook solistisch werken.

OPEN MONUMENTENDAG KASTEEL AMMERSOYEN
Zaterdag 10 september 2016, Kasteel Ammersoyen Ammerzoden

Een kort, aansprekend programma bestaande uit stukken die het Zaltbommels Kamerkoor eerder tijdens concerten uitvoerde en werken uit het programma van november 2016, maar nu in een wel zeer bijzondere setting.

SPRINGTIME
Zondag 24 april 2016, Gasthuiskapel Zaltbommel

Accordeon    Vincent van Amsterdam

In een afwisselend lenteconcert bracht het Zaltbommels Kamerkoor een programma over de natuur en het leven. Een dwarsdoorsnee van de Engelse koorliteratuur vanaf de 13e eeuw via de Renaissance, Barok, Klassieke periode en Romantiek tot de 20e eeuw: madrigalen, operakoren, songs, traditionals, van Dowland tot Britten en diverse componisten daartussen, zoals Purcell, Händel, Elgar en Holst. Vincent van Amsterdam, behorend tot de top van spelers op het klassiek accordeon, verleende zijn medewerking en begeleidde het Zaltbommels Kamerkoor in diverse werken. Ook speelde hij solo, onder andere delen uit Warlock’s Capriol Suite.

MEMENTO PASTORALE
Zondag 8 november 2015, Gasthuiskapel Zaltbommel

Sopraan        Odilia Carmen Chirica
Piano              Olga van der Pennen

Het Zaltbommels Kamerkoor zong een romantisch programma met composities van Engelse componisten: muziek en po√ęzie met een landelijk, pastoraal karakter.
Memento Pastorale startte met een overbekend werk van Hubert Parry, waarin Engeland bezongen wordt als land van ultieme schoonheid. Muziek bekend van de ‚ÄėLast Night of the Proms‚Äô.
Vervolgens klonken meesterwerkjes van beroemdheden als Elgar, Holst en Vaughan Williams. Po√ęzie op muziek gezet, ‚Äėnature and love madrigaaltjes‚Äô zoals ‚ÄėFalse Love‚Äô, ‚ÄėSweet Day‚Äô en het eigentijdse ‚ÄúOf a Rose, a lovely Rose‚ÄĚ uit het Magnificat van John Rutter.
De climax was de Song ‚ÄėWe shall stand together‚Äô, tekst op een variatie uit de beroemde Enigma Variations van Edward Elgar.