Over Zaltbommels Kamerkoor

    Wie wij zijn 

    Het Zaltbommels Kamerkoor bestaat uit circa 25 enthousiaste koorleden die allen voor hun plezier zingen. De leden komen grotendeels uit de Bommelerwaard, maar ook uit het Rivierenland en de regio ’s-Hertogenbosch.
    Het Zaltbommels Kamerkoor zingt verscheidene muziekstukken vanaf de vroege renaissance tot moderne muziek. Doordat het koor niet kerkelijk gebonden is, staat er zowel geestelijke als wereldlijke muziek op het programma. Het repertoire bestaat uit meestal vierstemmige koorstukken, a capella, alleen voor dames of heren en in allerlei talen. Het zijn bekende werken, maar ook kleinere nieuwe composities of juist werken van de bekende componisten, die nog weinig zijn uitgevoerd. Een greep uit de namen van componisten waarvan wij de afgelopen jaren werk hebben gezongen: Bach, Britten, Dowland, Elgar, Fauré, Gershwin, HÀndel, Holst, Liszt, Mendelssohn, Morley, Nilsson, Puccini, Purcell, Rossini, Rutter, Sandström, Schubert en Williams.
    Vanaf de oprichting is de insteek op hoog niveau te musiceren en staat het koor onder leiding van een professionele dirigent. We geven regelmatig concerten in de Sint-Maartenskerk, de Gasthuiskapel, Martinuskerk maar ook elders, bijvoorbeeld in de Muziektent op de stadswallen van Zaltbommel en in kasteel Loevestein.

    Het Zaltbommels Kamerkoor heeft ook een maatschappelijke en culturele functie. Daarom zingt het graag op openbare locaties in de regio. Ook treden wij op bij evenementen, bijvoorbeeld de Vredesweek. Tevens verzorgen wij regelmatig informele en besloten concerten in zorginstellingen in de regio. Tijdens uitvoeringen werken we vaak samen met externe zangers en musici, en onze concerten vinden veelal binnen de Bommelerwaard plaats.
    Luister en kijk eens naar een optreden op het Emmy Verheyfestival in 2021.
    Lees voor een indruk van het koor een leuke recensie in De Bommelerwaardgids van juli 2021.

    Overigens zoeken wij nog enkele hoge sopranen en tenoren. Kom eens luisteren en meezingen!

    Dirigent Ardaan Dercksen 

    Ardaan Dercksen startte zijn zangcarriĂšre op de Kathedrale Koorschool onder de bezielende leiding van Gerard Beemster, en stroomde door naar het Kathedrale Koor in Utrecht. Behalve in de rooms-katholieke werd hij ook in de anglicaanse traditie gevormd. Na een uitstap in de richting van elektronische muziek keerde hij terug bij de koormuziek, die hem niet meer losliet. Sinds 2007 nam hij meerdere keren deel aan de Kurt Thomas Cursus.
    Daarnaast blijft hij zich bekwamen als ensemblezanger: hij nam deel aan het programma Meesters en Gezellen in 2014 en momenteel zingt hij bij Ribattuta Musica en Bachkoor Holland.
    In 2008 begon hij aan zijn studie Koordirectie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Louis Buskens en Gerben van der Veen, waar hij in 2013 afstudeerde.
    Sinds 2010 dirigeerde hij meerdere kamerkoren en kerkkoren in Groningen, Drenthe en Friesland.
    In 2015 vestigde hij zich in zijn geboorte- en korenstad Utrecht. Als dirigent van Ensemble Illustre onderscheidde hij zich met ambitieuze, maar toch herkenbare concertprogramma’s.
    Momenteel is hij dirigent van het Zaltbommels Kamerkoor, kerkkoor Voce Laetare in Hilversum en het Zeister Vrouwenkoor. Ook valt hij regelmatig in als repetitor bij kamer- en oratoriumkoren. De combinatie van directie- en zangervaring stellen hem in staat zijn koren niet alleen te dirigeren, maar ook te scholen.
    De laatste jaren is Ardaan zich gaan ontwikkelen als componist: aanvankelijk als componist in de kerkmuziek, nu ook voor koren buiten de kerkelijke praktijk.

    Vorige dirigenten waren in chronologische volgorde: Wouter Blankers, Fons van der Mullen, Johan Rooze, Siebren Zwaan, Theo van Haren, Jan Opschoor en Irene Maessen.

    Koorgeschiedenis in vogelvlucht

    Het Zaltbommels Kamerkoor werd opgericht in 1962 onder de naam Bommelerwaards Kamerkoor door muziekdocenten Wouter Blankers en Teun van Glabbeek. De elf geselecteerde zangers kwamen voornamelijk uit de Bommelerwaard, waar ze ook optraden.
    In 1972 sloot het koor zich aan bij de “Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst” en wijzigde haar naam in Toonkunstkoor Gelders Rivierengebied. Dit lidmaatschap zegde het koor in 2005 op.
    Sinds 2005 heet het koor Zaltbommels Kamerkoor. Iedere 5 jaar viert het koor haar lustrum met een groots concert en een gezellig diner voor de leden. Het koor heeft regelmatig bijgedragen geleverd aan lokale culturele festivals, zoals een uitwisseling met de Duitse zusterstad  Walsrode, Vestingstedendagen, Cultuurfestival Bommelerwaard 2019 en het Emmy Verhey Festival. Het werkt regelmatig samen met andere culturele verenigingen, zoals de Balletschool van Paulette Willemse en Harmonie De Karel. Samenwerking is er ook met plaatselijke musici, zoals de organisten van de Zaltbommels kerken. In de kerstperiode treedt het koor op bij zorginstellingen.

    Enkele bijzondere momenten

    2024 – Besloten kerstconcert en afscheid van Irene Maessen (2019-2024). Leuk artikel: Met 25 zangers vormen we Ă©Ă©n geheel
    2024 – Orfeo en Euridyce met solisten Liselot Schiphorst, Katrien van Hassel, fluitist Len de Vries, harpduo Sanne&Sara en Balletschool Paulette Willemse. Irene Maessen dirigeerde ZBKK voor het laatst
    2024 – Die sonne, die mane, die sterren met sopraan Irene Maessen en cellist Wikkie Vis
    2023 – Reflectie, een bespiegelend requiemconcert
    2023 – Bach, een muzikale familie met Ursula DĂŒtschler op klavecimbel
    2022 – Vredesconcert geor­ga­ni­seerd door de Raad van kerken in samenwerking met Harmonie De Karel
    2022 – Concert ter nagedachtenis aan organist Hugo Bakker
    2022 – Bevrijdingsconcert
    2021 – Bijdrage bij opening van de tentoonstelling over 25 jaar Martinus Nijhoffbrug
    2020-2021 – Tijdens de coronapandemie repeteerde het koor on-line
    2020 – Opluistering van voordracht door schrijver P.F. ThomĂ©se op Emmy Verhey Festival
    2019 – Kerstconcert Stille Nacht wordt uitgevoerd in samenwerking met KZM-Belcanto en begeleid door Hugo Bakker
    2019 – Dromen in Vrijheid- koorproductie met poeziĂ« en dans, naar een idee van Jan Opschoor, op Slot Loevestein te Poederoijen, Sint-Maartenskerk te Zaltbommel en Kasteel Ammersoyen te Ammerzoden
    2019 – Afscheid dirigent Jan Opschoor (2010 t/m januari 2019)
    2018 – 55-jarig jubileumdiner koorleden
    2018 – 55-jarig jubileumconcert Memento Jubilatio Sint-Maartenskerk
    2018 – Stichting Orgelkring Waalwijk te Waalwijk
    2017 – Circa Advent
    2016 – Memento Pacem II
    2016 – A capella koormuziek in de Ridderzaal van Kasteel Ammersoyen
    2016 – Springtime, achte eeuwen Engelse koormuziek
    2016 – Stichting Orgelkring Waalwijk te Waalwijk
    2015 – Muzikale Oktober Best in Best
    2015 – Memento Pastorale
    2014 – Memento Pacem
    2014 – Buxtehude naast Purcell
    2014 – Promenadeconcert Kunst Kiezel en Klei
    2012 – 50-jarig jubileumconcert Choraliszt Sint-Maartenskerk te Zaltbommel
    2012 – 50-jarig jubileumfeest koorleden met workshop en diner
    2010 – Concert en opnamen in Afrikamuseum in Nijmegen
    2010 – Concert Mythe (Engelse Madrigalen) eerste concert o.l.v. Jan Opschoor
    2009 – Afscheidsconcert dirigent Theo van Haren (1999 t/m 2009)
    2006 – 45-Jarig jubileumconcert barokmuziek Orlando di Lasso, H. SchĂŒtz en J.S. Bach
    2005 – Optreden in Middeleeuwse kledij tijdens Vestingstedendagen Zaltbommel
    2002 – 40-Jarig jubileumconcert Sint Martinuskerk te Zaltbommel
    1999 – Afscheidsconcert dirigent Siebren Zwaan (1989 t/m 1998)
    1998 – Premiùre ’10 Biblische Lieder’ speciaal voor ons gecomponeerd door Arie J. Keijzer
    1997 – 35-jarig jubileumconcert hedendaagse muziek in “Hof van Gelre” te Zaltbommel
    1996 – Concert met combinatie van Orgelmuziek (Arno van Wijk), koor en ballet (leerlingen van Balletschool Paulette Willemse) op het ‘Gloria’ van Vivaldi.
    1994 – Concert waarin ook het Vocaal Ensemble Walsrode optrad
    1993 – Bezoek met miniconcert aan de Duitse zusterstad van Zaltbommel, Walsrode
    1993 – Premiùre muziek bij aantal door koorleden geselecteerde gedichten, speciaal hiervoor gecomponeerd voor ons door Arie J. Keijzer
    1989 – Afscheid dirigent Johan Rooze (1986 t/m 1989)
    1985 – Afscheid dirigent Fons van der Mullen (1983 t/m 1985)
    1982 – Afscheid dirigent Wouter Blankers (1962 t/m 1982)
    1970 – Uitvoering MatthĂ€us Passion van Heinrich SchĂŒtz
    1968 – Concert in PrĂŒm, Duitsland