Zaltbommels kamerkoor

Wie zijn wij?

Het Zaltbommels Kamerkoor bestaat uit circa 25 enthousiaste koorleden die allen voor hun plezier zingen. De leden komen grotendeels uit de Bommelerwaard, maar ook uit het Rivierenland en de regio ’s-Hertogenbosch.

Vanaf de oprichting is de insteek op een hoog niveau te musiceren en staat het koor onder leiding van een professionele dirigent. Na haar ad interim periode van februari t/m juni 2019, waarin zij met het koor aan het project “Dromen in Vrijheid” werkte, vervult Irene Maessen sinds juli 2019 deze rol. Samen met Irene steekt het koor energie in stemvorming en ademhalingstechnieken. Het koor zingt een breed repertoire van bekende muzikale werken en kleinere nieuwe composities of juist werken van de bekende componisten die nog weinig zijn uitgevoerd.

Tijdens uitvoeringen werken we samen met externe musici en onze concerten vinden veelal binnen de Bommelerwaard plaats.

Dirigent Irene Maessen

Dirigent Zaltbommels Kamerkoor Irene Maessen

Irene Maessen, sopraan, is een veelzijdige musicus. Zij studeerde cum laude af aan het Amsterdams Conservatorium bij Cora Canne Meijer als Uitvoerend Musicus en behaald haar opera examen. Ze won prijzen op het  Internationaal Elly Ameling, Cristina Deutekom en het Internationaal Vocalisten Concours en werd onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vrienden van het Concertgebouw.

Irene kent een breed liedrepertoire en trad op met vele muzikanten, in opera’s, met de belangrijkste Nederlandse orkesten en op diverse festivals.

Haar hart ligt bij de kamermuziek en zij haalt ook steeds meer plezier uit het samenstellen van programma’s en het begeleiden van mensen hierin. Deze dingen komen mooi samen in haar dirigentschap bij het Zaltbommels Kamerkoor.

De geschiedenis in vogelvlucht

Het Zaltbommels Kamerkoor werd opgericht in 1962 onder de naam Bommelerwaards Kamerkoor door muziekdocenten Wouter Blankers en Teuny van Glabbeek. De elf geselecteerde zangers kwamen voornamelijk uit de Bommelerwaard waar ze ook optraden.

In 1972 sloot het koor zich aan bij de “Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst” en wijzigde haar naam in Toonkunstkoor Gelders Rivierengebied. Dit lidmaatschap zegde het koor in 2005 op.

Sinds 2005 heet het koor Zaltbommels kamerkoor en vierde haar 55-jarig jubileum in 2018 met een groots concert, gewijd aan werken van Felix Mendelssohn. Inmiddels is een concert in voorbereiding ter ere van het Cultuurfestival Bommelerwaard. Op 29, 30 juni en 7 september brengt het koor een bijzondere productie met zang, dans en poëzie, naar een idee van Jan Opschoor. Sinds 2009 verleent het koor tweejaarlijks haar medewerking aan de Muzikale Oktober Maand in Best. Dit optreden vindt dit jaar op 15 oktober plaats.

Enkele bijzondere momenten:

2019 – “Dromen in Vrijheid” koorproductie met poezië en dans, naar een idee van Jan Opschoor, te Slot Loevestein te Pouderoijen, Sint-Maartenskerk te Zaltbommel en Kasteel Ammersoyen te Ammerzoden

2019 – Afscheid dirigent Jan Opschoor (2010 t/m januari 2019)
2018 – 55-Jarig jubileumdiner koorleden
2018 – 55-Jarig jubileumconcert Memento Jubilatio Sint-Maartenskerk te Zaltbommel
2012 – 50-Jarig jubileumconcert Choraliszt Sint-Maartenskerk te Zaltbommel
2012 – 50-Jarig jubileumfeest koorleden met workshop en diner
2010 – Concert Mythe (Engelse Madrigalen) eerste concert o.l.v. Jan Opschoor
2009 – Afscheidsconcert dirigent Theo van Haren (1999 t/m 2009)
2006 – 45-Jarig jubileumconcert barokmuziek Orlando di Lasso, H. Schütz en J.S. Bach
2005 – Optreden in Middeleeuwse kledij tijdens Vestingstedendagen Zaltbommel
2002 – 40-Jarig jubileumconcert Sint Martinuskerk te Zaltbommel
1999 – Afscheidsconcert dirigent Siebren Zwaan (1989 t/m 1998)
1998 – Première ’10 Biblische Lieder’ speciaal voor ons gecomponeerd door Arie J. Keijzer
1997 – 35-Jarig jubileumconcert hedendaagse muziek in “Hof van Gelre” te Zaltbommel
1996 – Concert met combinatie van Orgelmuziek (Arno van Wijk), koor en ballet (leerlingen van Balletschool Paulette Willemse) op het ‘Gloria’ van Vivaldi.
1994 – Concert waarin ook het Vocaal Ensemble Walsrode optrad
1993 – Bezoek met miniconcert aan de Duitse zusterstad van Zaltbommel, Walsrode
1993 – Première muziek bij aantal door koorleden geselecteerde gedichten, speciaal hiervoor gecomponeerd voor ons door Arie J. Keijzer
1989 – Afscheid dirigent Johan Rooze (1986 t/m 1989)
1985 – Afscheid dirigent Fons van der Mullen (1983 t/m 1985)
1982 – Afscheid dirigent Wouter Blankers (1962 t/m 1982)
1970 – Uitvoering Matthäus Passion van Heinrich Schütz
1968 – Concert in Prüm, Duitsland

Het Zaltbommels Kamerkoor zingt verscheidene muziekstukken vanaf de renaissance tot hedendaagse muziek. Doordat het koor niet kerkelijk gebonden is, staat er zowel geestelijke als wereldlijke muziek op het programma. Het repertoire bestaat uit meerstemmige koorstukken, bekend en onbekend, à capella, alleen voor dames of heren en in allerlei talen. Een greep uit de namen van componisten waarvan wij de afgelopen jaren werk hebben gezongen:

Bach, Britten, Dowland, Elgar, Faure, Händel, Holst, Liszt, Mendelssohn, Morley, Nilsson, Puccini, Purcell, Rossini, Rutter, Sandstrom, Schubert en Williams.